Saç bakımı günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak sıklıkla karşılaştığınız sıvı şampuanların içerdiği kimyasallar sağlığınıza ve çevreye ciddi zararlar verebilir. Bu yazımızda sıvı şampuanların üretiminde kullanılan kimyasallardan bazılarını ve bunların yan etkilerini ele alacağız.
Sülfatlar şampuanın köpürmesini sağlar. Bu yüzey aktif maddeleri tehlikeli yapansa saçınızdaki yağı ve kiri aşırı şekilde temizlemeleridir. Sağlıklı saçın ihtiyacı olan doğal yağları ve saç boyasını da kirlerle birlikte uzaklaştırır. Saçınızın kuru, ince, kabarık ve kırılgan hale gelmesine sebep olabilir. Ayrıca cilt tahrişi, hormonal dengesizlik gibi yan etkileri de vardır.
Nasıl listelenir?: Sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), sodium lauryl sulfoacetate, sodium lauroyl taurate, lauroyl isethionate
Yaygın olarak sıvı formdaki güzellik ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Parabenler, bozulmaya neden olabilecek bakteri, mantar ve maya oluşumunu önler ya da yavaşlatır. Bu faydalı görülebilir ama araştırmalar parabenlerin ciltte tahrişe neden olabileceğini, hormonları bozabileceğini, doğum kusurlarını ve kanser riskini artırabileceğini gösterdi.
Nasıl listelenir?: Butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben
Kanserojen olmasıyla meşhur olan formaldehit birçok sıvı şampuanda bulunur. Koruyucu ve anti-bakteriyel özelliktedir. Ürünün raf ömrünü uzatmak için düşük miktarda formaldehit açığa çıkaran salıcılardan da yararlanılır.
Nasıl listelenir?: Formalin, formic aldehyde, methanal, methanediol, methylene glycol, methylene oxide
Silikonlar saçınızın yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Fakat bu güzellik geçicidir. Silikonla kaplanan saç ve saç derisine nem girişi durur. Bu da ağırlaşmış, zayıf ve kuru saç tellerine neden olabilir.
Nasıl listelenir?: Dimethicone, cyclomethicone, amodimethicone, phenyl trimethicone, cetearyl methicone, stearyl dimethicone, cyclopentasiloxane
Ftalatlar, şampuanları jelleştirmek, koku yoğunluğunu ve kalıcılığını arttırmak için kullanılır. Ftalatlar endokrin sistemine zarar vermesi, doğum kusurları, tip 2 diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilir. Di (2-etilheksil) ftalat (DEHP) gibi bazı ftalatlarsa Çevre Koruma Ajansı tarafından olası kanserojen olarak kabul edilir.
Diğer bileşenlerin rahatsız edici kokusunu maskelemek için şampuanlara parfüm eklenebilir. Parfümün içeriği ticari sır kabul edildiği için ürün etiketinde yalnızca “parfüm” yazabilir. Flatatlar da genellikle bu sırrın içinde yer alır.
Nasıl listelenir?: Butyl benzyl phthalate, Di-n-butyl phthalate, diethyl phthalate, di-isodecyl phthalate, di-n-hexyl phthalate, koku, parfüm
Birçok yapay boya ve renklendirici, kömür katranı (kömür işlemenin kanserle ilişkilendirilen bir yan ürünü) arsenik ve kurşun gibi ağır metallerden yapılır. Bu ağır metaller kanser ile ilişkilendirilir ve cilt tahrişine sebep olabilir.
Nasıl listelenir?: Red 30, Red 33, Blue 1, Blue 4, Green 3, Green 5 vb.
Mineral yağlar petrol kaynaklıdır ve benzinin yan ürünüdür. Sanılanın aksine saç köklerini ve saçınızı beslemez bunun yerine kısa ömürlü bir “iyi görünüm” verir. Zamanla birikerek çeşitli saç ve cilt sorunlarına yol açabilir. Ayrı bir katman haline gelen mineral yağlar saçınızı kurutabilir ve ağırlaştırabilir.
Nasıl listelenir?: Paraffin, paraffin wax, liquid petrolatum, white petroleum, vaseline
Sıvı şampuanların üretiminde kullanılan kimyasalların sadece bir kısmını listeledik. Bu haliyle bile oldukça rahatsız edici. Ancak her bir bileşenin üretiminde açığa çıkan zehirli maddeler ve tüketim sonrası direkt doğal kaynaklara karışan zararlı atıklar da var.
Saç problemlerine geçici çözümler sunan, üstelik bunu yaparken faydadan çok zarar veren standart sıvı şampuanları temiz içerikli olanlarla değiştirebilirsiniz. Hem temiz içerikli hem de sürdürülebilir bir alternatif arıyorsanız katı şampuanları deneyebilirsiniz.
İşte atıksız ve doğal güzellik sunan katı şampuana geçmeniz için birkaç neden:
● 1 paket katı şampuan, 3 şişe sıvı şampuana denk olduğu için ekonomik fayda elde edersiniz.
● Saçlarınızı besleyen bileşenlerin konsantrasyonu sıvı şampuana göre daha yüksektir yani daha etkili sonuçlar görebilirsiniz.
● Plastik ve kimyasal atıkların azalmasına katkıda bulunursunuz.
● Sıvı şampuana kıyasla daha az yer kapladığı için alandan kazanırsınız.
Canlılara zarar vermeyen ve “gerçekten” saçınızı besleyen, doğal içerikli katı şampuanlara geçiş yapmak için şimdi Sürdür’ü ziyaret edin.
● https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721012171
● https://www.safecosmetics.org/chemicals/formaldehyde/
● https://cfpub.epa.gov/ncea/iris2/chemicalLanding.cfm?substance_nmbr=14
● https://www.byrdie.com/phthalates-in-shampoo-5211349
https://www.consumernotice.org/products/dangerous-hair-care-ingredients/