Black Friday, indirimlerin çekiciliği ile devasa bir tüketim çılgınlığına dönüştü ancak ardında bıraktığı çevresel maliyet çoğu zaman göz ardı ediliyor. Bu yazımızda Black Friday’in gezegenimize etkisini ele alacağız.
Yapay zekâ ile çalışan sistemler ve ChatGPT gibi dil modelleri hızlı iş yapma açısından pek çok kolaylık getirdi. Peki, bu sistemlerin çevre üzerindeki etkisi nedir ve sürdürülebilirlik için neler yapılabilir? Bu yazımızda yapay zekânın çevresel etkilerini ele alacağız.
Bu yazımızda Fast Food akımının çevresel etkilerine karşı duran, yerel üreticileri destekleyen, biyoçeşitliliği korumayı ve gıda israfını azaltmayı amaçlayan Slow Food hareketini ele alacağız.
Tüketim tercihlerinin çevresel etkisi ve ön görülen iklim krizi giderek daha hissedilir hâle geliyor. Dolayısıyla yerel üretim ve kalkınma kavramları sürdürülebilir gelecek için yeniden ele alınıyor. Bu yazımızda yerel üretim ve kalkınma konularını sürdürülebilirlik açısından inceleyeceğiz.
Çevresel felaketler, iklim değişikliği ve doğanın hızla bozulması birçok insanın günlük yaşamını derinden etkileyen yeni bir kaygı türünü gündeme getirdi: Eko anksiyete. Eko anksiyete tam olarak nedir, neden olur ve bu kaygıyla nasıl başa çıkılabilir? Bu yazımızda eko anksiyete ile ilgili merak edilen soruları cevaplandıracağız.
Günümüzde sürdürülebilir tarım ve sağlıklı beslenme konularına olan ilgi giderek artıyor. Mikro yeşillikler, hem çevre dostu bir üretim yöntemi hem de yüksek besin değerleriyle dikkat çekiyor. Evde kolayca yetiştirilebilen bu minik bitkiler, küçük alanlarda büyük faydalar sağlarken sürdürülebilirliğe de önemli katkılar sunuyor. Bu blog yazısında mikro yeşilliklerle ilgili merak edilenleri cevaplandıracağız.
Online etkinliğinizin çevresel etkisini hiç merak ettiniz mi? Dijital veriler elle tutulmasa da çevreye olan etkileri fazlasıyla hissedilebilir. Bu yazımızda online tercihlerin gezegeni nasıl etkilediğini yani "dijital ayak izi"ni inceleyeceğiz.
Geleceğimizi tüketen lineer ekonomi modeli yani al-kullan-at sistemi kaynakların hızla tükenmesine ve çevresel problemlerin artmasına yol açıyor. Lineer ekonominin sebep olduğu kayıpları onarmanın çaresi ise döngüsel ekonomi (circular economy) olarak görülüyor. Bu yazımızda lineer ekonomi canavarından ve döngüsel ekonominin kurtarıcı formülünden bahsedeceğiz.
Evde çevreye dost bir şekilde yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Peki ya dışarıda? Bu yazımızda evin dışında da sürdürülebilir şekilde yaşamanıza yardımcı olacak önerilerde bulunacağız.
Doğum günü pastasını mum olmadan ya da not defterini kağıt olmadan düşünebilir misiniz? Peki bunları kullandıktan sonra ileri dönüştürüp yenilemeye ne dersiniz? Bu yazımızda evinizdeki ekipmanlarla yapabileceğiniz pasta mumu ileri dönüşümünü ve evde kağıt yapımını anlatacağız.
Geri dönüştüğünden şüphe duyulan pek çok öge “Dilerim ki geri dönüşürsün!” temennisiyle atık kumbaralarına atılır. Dilek döngüsü (wish recycle) olarak adlandırılan bu hareketin sonuçları umulduğu gibi iyi değildir. Bu yazımızda dilek döngüsünü ve bunun gezegene olan etkilerini inceleyeceğiz.
Texas Monthly dergisinde yayınlanan bir makalede şöyle yazıyor: “Isınmaya katkı sağlayan cihazlardan biri de tam da ısıyı gidermek için tasarlanan bir makine: Klima.” Bu blog yazımızda klima kullanımının çevresel etkilerini ve bunları azaltmanın yollarını ele alacağız.
Yapılan araştırmalar endüstriyel hayvancılığın kaynakların sürdürülebilirliğini riske attığını gösteriyor. Bu yazımızda et tüketiminin, dolayısıyla hayvancılığın, gezegeni ve içinde yaşayanları nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.
Evlerimizin vazgeçilmez beyaz eşyalarından biri olan çamaşır makineleri, temizlik ve hijyen konusunda büyük kolaylık sağlar. Bu konforun sürdürülebilirliği için su ve enerji kaynaklarını israf etmeden verimli bir şekilde kullanmalıyız. Bu yazımızda çamaşır makinelerinin su tüketimi miktarı hakkında bilgi vereceğiz ve çamaşır yıkarken su tasarrufu yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını paylaşacağız.
Kişisel hijyeninizden taviz vermeden sürdürülebilir şekilde temiz çamaşırlara ulaşmak mümkün müdür? Bu yazımızda çevre dostu ve hijyenik çamaşır yıkama rutinini ele alacağız.
Yüzyıllardır pek çok kültürde görülen regl tabuları günümüzde de var olmayı maalesef sürdürüyor. Maalesef diyoruz çünkü bu kültürel tabular kadınların toplumdan dışlanmasına ve gerekli medikal yardımdan yoksun kalmalarına yol açıyor. Bu yazımızda ‘Yok artık!’ dedirtecek adet dönemi mitlerini inceleyeceğiz.
Bulaşık makineleri hem zamandan tasarruf sağlar hem de bulaşıkları elde yıkamaya kıyasla daha hijyenik bir şekilde temizler. Bu gibi avantajlar onları evlerin vazgeçilmez bir parçası haline getirdi. Ancak kaynakların sürdürülebilirliğinin önemi hakkında artan bilgiler bulaşık makinelerinin sunduğu kolaylıklardan çok kaynakları nasıl kullandıkları konusunu öne çıkardı. Bu yazımızda bulaşık makinelerini su tüketimi hakkında bilgi ve öneriler paylaşacağız.
Günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan bulaşık yıkama rutininin çevre üzerinde önemli etkileri vardır -özellikle öngörülen su kıtlığını düşündüğümüzde-. Fakat küçük değişikliklerle sürdürülebilir bir temizlik rutini oluşturmak çok kolay! Bu yazımızda elde ve makinede bulaşık yıkamaktan temizlik ürünlerine kadar sürdürülebilir yöntemleri ve ipuçlarını paylaşacağız.
Günümüzde sürdürülebilir ürünlere olan ilgi gittikçe artıyor. Ürünün ne kadar doğa dostu olduğunun anlaşılması için çeşitli sertifikalar kullanılıyor. Bunlardan "vegan" ve "cruelty-free" (zulüm içermeyen) sertifikaları sıklıkla birbiriyle karıştırılıyor. Bu yazımızda "vegan" ve "cruelty-free" arasındaki farkları ele alacağız.
Tamamen doğal ve organik atıkları değerlendirmek için çaba sarfetmek size de mantıksız gelmiyor mu? Pek çok kişi meyve kabuklarını çöpe atmamak için verilen mücadeleyi gereksiz görür. Ancak bu, oldukça faydalı ve gerekli bir çabadır. Bu yazımızda sıfır atık tariflerin önemini ve neden sürdürülebilir olduğunu ele alacağız.
Pek çok kişinin henüz "eğlence" olarak nitelendirdiği hayvanat bahçesi, akvaryum ve sirk gibi alanlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu yazımızda hayvan turizminin arka bahçesini inceleyeceğiz.
Hangisi daha fazla su tüketir? Yeniden kullanılabilen bir ürünü yıkamak mı, yoksa tek kullanımlık olanı atmak mı? Bu yazımızda çok kullanımlık ve tek kullanımlık ürünlerin su ayak izini hesaplayarak bu soruyu cevaplayacağız.
Plastik kirliliğinin perde arkasındaki suçlusu mikroplastiklerin tek kaynağı plastik kaplar ve eşyalar değildir. Plastik kirliliğini besleyen cömert kaynaklardan birisi de gardroplarımız yani mikrofiberlerdir. Bir çeşit mikroplastik olan bu tekstil atıkları sentetik kumaşlardan dökülür. Bu yazımızda hammaddesi plastik olan polyester gibi kumaşların bize ve diğer canlılara verdikleri zararları ele alacağız.
Plastiği geri dönüştürmek sıfırdan üretime göre daha maliyetli, ayrıca bir plastik defalarca değil sadece birkaç kez geri dönüşebilir. Bu nedenlerden ötürü dünyada plastik geri dönüşüm oranı %9 ile sınırlı kalmıştır. Peki ya diğerleri? Bu yazımızda metal geri dönüşümünün ne kadar verimli olduğunu ele alacağız.
Görünüşte çevreye duyarlı olan gelişmiş ülkeler geri dönüşüm kutularından topladıkları atıklarla ne yapıyor? “Ne saçma soru tabii ki geri dönüştürüyor!” Diyebilirsiniz. Verdikleri imaj bu olsa da gerçekler bu şekilde değil. Bu yazımızda atık ticaretinden bahsedeceğiz.
Sıklıkla karşılaştığınız sıvı şampuanların içerdiği kimyasallar sağlığınıza ve çevreye ciddi zararlar verebilir. Bu yazımızda sıvı şampuanların üretiminde kullanılan kimyasallardan bazılarını ve bunların yan etkilerini ele alacağız.
Çantaya sığacak kadar minik köpeklerin, kıvrık kulaklı ve tüy yumağı kedilerin ortak özelliği nedir desek muhtemelen evin neşe kaynağı olmaları derdiniz. Peki bu tatlılığın ardında kalan gerçekleri biliyor musunuz? Bu yazımızda cins hayvanların üretimi ve sevimli olmak adına yaşam boyu çektikleri acılardan bahsedeceğiz.
Bu yazımızda hayvan testlerinin yanı sıra Cruelty-Free sertifikalarının ne anlama geldiğini ve önemini ele alacağız.
Sürdürülebilir ürün ve hizmetlerdeki artan trendler ekolojik sertifikaların çığ gibi büyümesine yol açtı. Bu yazımızda ekolojik sertifikalar konusunu farklı açılardan ele alacağız.
Klasik tarım yöntemlerinin, kaynakların sürdürülebilirliğine ve canlılara verdiği zararlar ortaya çıktıkça da organik ürünlere yönelim artması kaçınılmaz oldu.
Vegan sertifikası nedir, çeşitleri nelerdir, sertifikaların kriterleri nelerdir beraber inceleyelim.
Yılbaşı, doğum günü ve sevgililer günü kutlamaları deyince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Bu yazımızda özel günlerin alacalı perdesini açarak gezegene ve dolayısıyla bizlere kesilen ağır faturayı inceleyeceğiz.
“Yeşil pazarlama” stratejileri pek çok yeni tanıma ve EKO-Etiket’e (Yeşil Etiket) sebep oldu. Bu yazımızda kısaca EKO-Etiket’lerin ne anlama geldiğini ve “biyobozunur” ürünleri nasıl bertaraf etmeniz gerektiğini anlatacağız.
Bu yazımızda plastiksiz kargonun gezegenimiz için aslında ne kadar önemli olduğundan, plastik kullanmadan cam gibi kırılgan ürünleri nasıl hasarsız teslim ettiğimizden ve edebileceğinizden bahsedeceğiz.
Doğal içerikli şampuan ve temizlik ürünlerinin üzerinde genellikle “sülfat içermez” yazar. Bunun sebebini hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda sülfatın ne olduğunu, nerelerde bulunduğunu, zararlarını ve neden doğal içerikli şampuanlarda yer almadığını inceleyeceğiz.
Yemek hazırlarken alüminyum, plastik ve silikon mutfak gereçlerinden yararlanırız. Bazen de kağıt havlu ve streç filmden yardım alırız. Hepsinin farklı bir işlevi olsa da birleştikleri ortak bir nokta var: Gıdayla teması uygun mu?
Çoğu kişi geri dönüştüğünü düşünerek gönül rahatlığıyla plastikleri atık kumbarasına atar. Ancak bunların yeniden işlenmesi pek de doğa dostu değildir.
İnsan sağlığı açısından mevsiminde sebze ve meyve tüketmek daha faydalıdır çünkü besin değeri hasattan hemen sonra optimum seviyededir. Ancak bu fayda zamanla azaldığından sezon dışı gıdalar olgunlaştığında hasat edilse bile son tüketiciye gelene kadar besin değerleri düşer.
Yaygın olarak "Doğanın kokusu..." şeklinde tanıtılan ürünlerin ne kadar doğal olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Parfüm kokusunun bastırdığı gerçekleri gelin birlikte inceleyelim.
Kimi kaynaklar florür içeren ürünlerin sağlıklı olduğunu savunurken kimileri de zararlı olduğunu savunuyor. Florürün ne olduğunuz, nerelerde bulunduğunu ve sağlık açısından önemini birlikte inceleyelim.
Su krizinin nedenlerini, çözüm önerilerini ve sektörel bazda su tüketimi oranlarını gelin birlikte inceleyelim.
Doğaseverlerin plastik sorununa çözüm olabilecek fikirlerinden birini gelin birlikte inceleyelim.
Marketlerde satılan deodorantlar ter kokusunu önlemek için "terlemeyi" yani vücudunuzun doğal çalışmasını durdurur.
Atık kumbaralarından toplanan atıkların geri dönüşüm yolculuklarına eşlik edeceğiz.
Çeşitli web sitelerinde geri dönüştürülmüş tuvalet kağıdından uzak durmamız gerektiği yönünde mesajlar veriliyor. Peki gerçekten kaçınmalı mıyız?
Organik atıkları kompostlayarak ya da direkt toprağa gömerek geri dönüştürebilirsiniz.
Plastik yerine en çok tercih edilen ürünlerin başında cam gelir. Peki cam her zaman plastikten daha iyi bir seçenek midir?
Biyoplastik, yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen son yıllarda popülerlik kazanmaya başladı.
Online alışveriş mi yoksa mağazadan alışveriş mi daha sürdürülebilirdir?
Silikon ve plastikle ilgili merak edilen detayları birlikte ele alalım.