Günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan bulaşık yıkama rutininin çevre üzerinde önemli etkileri vardır -özellikle öngörülen su kıtlığını düşündüğümüzde-. Fakat küçük değişikliklerle sürdürülebilir bir temizlik rutini oluşturmak çok kolay! Bu yazımızda elde ve makinede bulaşık yıkamaktan temizlik ürünlerine kadar sürdürülebilir yöntemleri ve ipuçlarını paylaşacağız.
● Kurumuş kir ve yanık izi olan bulaşıkları suda bekletin veya karbonat, sirke ikilisiyle kirlerin kabarmasını sağlayın.
● Bulaşıkları sudan geçirmeyin. Bunun yerine bulaşık fırçasıyla kalıntıları uzaklaştırın.
● Bulaşıkları sudan geçirmek sizin için vazgeçilmezse en azından akan suyla yapmayın. Bunun yerine kalan çayın demini, bulaşık durulama veya el yıkama suyunu kullanın.
● Mutfakta el yıkama yapıyorsanız yıkama suyunu lavaboya değil de bir kaba akıtın. Bunu sifonu doldurmak veya bulaşıkları sudan geçirmek için değerlendirin.
● Lavabonun altındaki küçük vanaları kısarak musluk debisini (saniyede akan su miktarını) azaltın.
● Tazyikli ve tasarruflu su akışı için mutfak bataryasını değiştirin veya batarya başlığına ek ekipman takın.
● Bulaşıkları yıkarken musluğu sürekli açık bırakmayın. Durulama ve köpürtme işlemini bir leğeni veya lavaboyu suyla doldurarak yapın.
● Durulama suyunu ayırın. Bunu yer silmek, sifonu doldurmak, bulaşık fırçasını temizlemek veya bulaşıkları sudan geçirmek için kullanabilirsiniz.
● Suyun ısınması için musluğu açık bırakmayın. Tencerede veya kettleda su kaynatın.
● Doğalgazlı ocağınız yoksa kombinin suyu ısıtmasını beklerken israf etmeyin. Akan suyu bir kapta biriktirin. Bu temiz suyu; bulaşık durularken, yemek veya çay yaparken değerlendirebilirsiniz.
● Hafif kirli bulaşıklar için soğuk veya ılık su kullanarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
● Kimyasal bileşenler içeren deterjanlar hem cildiniz hem de çevre için zararlıdır. Ellerinizi korumak için kullandığınız eldivenlerse plastik kirliliğini arttırır. Hassas cildiniz için doğal temizlik ürünlerine geçin.
● Doğal bulaşık deterjanını evde kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için vaktiniz yoksa Sürdür’den satın alabilirsiniz.
● Plastik süngerler yerine doğal liflerden yapılmış süngerleri veya fırçaları tercih edin. Bunlar standart süngerlerden daha hijyenik ve çevre dostudur. Kullanım ömrü bittiğinde biyolojik olarak parçalanabilir.
● Plastik bulaşık sepetleri ve tek kullanımlık kağıt havlular yerine bulaşıkları kurutmak için yıkanabilir bezleri tercih edin.
● Bulaşık makinesini tamamen dolduğunda çalıştırın. Bunun için makinede yıkanabilen tencere, silikon tutacaklar, fırın tepsisi gibi büyük bulaşıkları da makineye koyabilirsiniz. Hafif ve normal kirli bulaşıklar için kısa süren eco programları tercih edin.
● Yeni bir makine alırken şu özelliklere dikkat edin: Yarım yük çalışma, yüksek enerji sınıfı, su ve deterjan miktarını içindekilere göre belirleyen sensörler.
● Kullanım yoğunluğuna bağlı olarak belli aralıklarla makinenizin iç parçalarını temizleyin ve bakımını yapın.
● Makine hijyeni ve kireç kalıntılarını gidermek için sadece sirke, karbonat ve limon tuzuyla periyodik olarak boş yükte çalıştırın.
● Kirecin makinenize ve bulaşıklarınıza zarar vermesini önlemek amacıyla her yıkamada deterjanla birlikte bir miktar limon tuzu da kullanın.
● Biyolojik olarak çözünen bulaşık makinesi deterjanlarını tercih edin veya evde yapın.
Sürdürülebilir bulaşık rutini, çevre üzerindeki etkimizi azaltmasının yanı sıra uzun vadede ev bütçesine de yardımcı olur. Doğal temizlik ürünlerini kullanarak su ve enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Çevre dostu makineleri tercih ederek gezegenin ve insanların geleceğine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın! Küçük değişiklikler büyük farklar yaratır.
1. https://www.hurriyet.com.tr/aile/su-isiticisindaki-kirec-nasil-temizlenir-426731
3. https://www.wikihow.com/Make-Homemade-Liquid-Dish-Soap