Sürdürülebilir Çamaşır Rutini için İpuçları

Sürdürülebilir Çamaşır Rutini için İpuçları

Kişisel hijyeninizden taviz vermeden sürdürülebilir şekilde temiz çamaşırlara ulaşmak mümkün müdür? Bu yazımızda çevre dostu ve hijyenik çamaşır yıkama rutinini ele alacağız.

Adım 1: Çamaşır Makinesi Seçimi

İhtiyaçlarınıza uygun kapasitede çamaşır makinesi seçmek hem çevre hem de ev bütçesi için avantajlıdır. Örneğin: Tek başınıza yaşıyorsanız 17 kg gibi büyük kapasiteli bir makine almak yerine 5 kg gibi küçük kapasiteli modeller sizin için daha karlı olur çünkü:

●  Büyük kazanı her zaman dolu olarak çalıştırmanız zordur.

●  Yük miktarına göre su alsa bile büyük kazanı döndürmek için daha fazla motor gücü ve dolayısıyla daha fazla elektrik gerekir.

Enerji sınıfı da sürdürülebilirlik için önemlidir. A sınıfı çamaşır makineleri diğerlerine göre enerjiyi ve suyu daha verimli kullanır. Böylece hem ev bütçesine hem de kaynakların sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Adım 2: Çamaşır Yıkama Programı ve Yıkama Sıcaklığı

Az kirli çamaşırları kısa programlarda yıkayarak su ve enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Kirli çamaşırlar içinse ön yıkama yapmayın. “Yoğun Kirli” programını seçin ya da yıkama öncesi lekelerin üzerine karbonat ve sirke dökerek birkaç dakika bekletin.

Su sıcaklığını seçerken giysilerinizin etiketinde belirtilen azami sıcaklık seviyesini geçmemeye dikkat edin. Yüksek sıcaklıklar fazla enerji gerektirir, kumaşı yıpratır, giysilerin kullanım ömrünü kısaltır ve nihayetinde tekstil atığı ortaya çıkartır. Yüksek sıcaklıklar yerine hijyen için antimikrobiyal özelliklere sahip sirkeden yararlanabilirsiniz.

Adım 3: Çamaşır Deterjanı

Yük miktarına göre deterjan alan çamaşır makineniz yoksa her yıkama öncesi “Ne kadar deterjan koymalıyım?” sorusunu cevaplamanız gerekir. Genellikle gözden kaçsa de pek çok çamaşır deterjanının ambalajında size bu konuda yardımcı olan ölçeklendirme tablosu bulunur.

Standart çamaşır makinelerinin deterjan çekmecesinde 3 göz vardır. Bunlardan biri yumuşatıcı, diğer ikisi de deterjan içindir. Önlerinde roma rakamlarıyla 1 ve 2 yazar. Bu renksiz ve kabarık rakamların anlamını bilmeyen kullanıcılar, her yıkamada iki göze de deterjan koyar. Halbuki 1 numaralı bölme ön yıkama içindir. 2 numara ise diğer programların deterjan ihtiyacını karşılar.

Deterjanın miktarı kadar içeriği de önemlidir. Standart deterjanlar petrol bazlı kimyasallar ve yapay parfümlerden üretilir. Atık suyla denize karışan bu kimyasallar gezegene ve insanlara zarar verir. Bunun yerine doğal içerikli sürdürülebilir çamaşır deterjanlarını tercih edebilirsiniz. Böylece gerçekten doğadan gelen kokulara sahip temiz çamaşırlara kavuşabilirsiniz.

Adım 4: Yumuşatıcı (?)

Yaygın inanışın aksine yumuşatıcının temizleme işlemine faydası yoktur. Kumaş yumuşatıcıları çamaşırlarınızın yapısını değiştirmez. Bunun yerine yumuşaklık hissi için giysilerinizi kimyasal kayganlaştırıcı ve parfümle kaplar.

Çoğu kumaş yumuşatıcısı petrol bazlıdır yani biyolojik olarak çözülmez. Plastik ve renkli ambalajlarda satılan yumuşatıcıların içi kadar dışı da zararlıdır çünkü renkli plastikler genellikle geri dönüştürülmez.

Çamaşır yumuşatıcıları makinenize de zarar verir. Yağlı ve topaklı yapısı makine borularını tıkayabilir ve birikintiler küf oluşumuna sebep olabilir.

Giysilerinize, çamaşır makinenize, çevreye ve ev ekonomisine faydadan çok zarar veren yumuşatıcıları bırakmak pek çok açıdan sürdürülebilirdir.

Yumuşatıcı yerine sirke kullanabilirsiniz. Çamaşırlarınız kuruyunca sirkenin kokusu gider, yumuşak ve hijyenik çamaşırlar kalır. Sirke sizin için uygun değilse doğal yumuşatıcıları tercih edebilirsiniz.

Adım 5: Çamaşır Kurutma

Çamaşır kurutma makinesi almak yerine sererek kurutmayı tercih edebilirsiniz. Böylece elektrik ve makina bakım masraflarını azaltabilirsiniz.

Sıcak günlerde ve acil olmayan çamaşırlar için sıkma devrini düşük tutabilirsiniz çünkü buharlaşma yani çamaşırların kuruması sıcaklığa bağlı değildir. Her sıcaklıkta buharlaşma olur. Sıcaklık artışı sadece süreci hızlandırır.

Büyük kurutma askısı için yeterli alanınız yoksa kalorifer peteğine asılabilen kurutmalıkları tercih edebilir veya giysi askılarını kullanarak az alana daha çok çamaşır asabilirsiniz.

Kaynak

·  https://www.healthline.com/health/vinegar-in-laundry

·  https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434

·  https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/makale/50_merak_mayis_2018.pdf

https://www.landersappliance.com/how-does-fabric-softener-affect-the-washing-machine/