Yıkamak mı Yoksa Atmak mı Hangisi Daha Sürdürülebilir?

Yıkamak mı Yoksa Atmak mı Hangisi Daha Sürdürülebilir?

Sizce hangisi daha fazla su tüketir? Yeniden kullanılabilen bir ürünü yıkamak mı, yoksa tek kullanımlık olanı atmak mı? Bu yazımızda çok kullanımlık ve tek kullanımlık ürünlerin su ayak izini hesaplayarak bu soruyu cevaplayacağız.

Bebek Bezi

Bir bebek yaşamı boyunca 7.000 adet standart bez kullanır, yani 3.500.000 litre suyu birkaç yılda tüketmiş olur. Yıkanabilir bir bebek bezi için ise 450 - 500 litre suya yatırım yaparsınız ve her kullanımda 36,7 litre suyu geri kazanırsınız. Bir bezi 2 günde 1 yıkadığınızı düşünürsek:

●  Yıkanabilir bebek bezinin üretimi için kullanılan suyu 1 ay içinde telafi edersiniz.

●  1 ay sonra yıkadığınız her yeniden kullanılabilir bebek beziyle 36,7 litre,

●  18 ay boyunca günde 8 tane bebek bezini değiştirmeye devam ederseniz ise toplam 1.58.544 litre su tasarrufu yaparsınız.

Bir çocuk 18 ay boyunca tek kullanımlık bez kullanırsa 350 kilonun üzerinde tam 30 kasa bebek bezi çöpü oluşur. Bu bebek bezleri bozulduğunda ise en az 8 kilo metan gazı açığa çıkar. Ayrıca çöpe atılan bebek bezlerindeki biyolojik atıklar da çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Kağıt Havlu

16 adet yıkanabilir havluyu tek seferde 41 litre su kullanan bir çamaşır makinesinde yıkadığınızı varsayalım.

●  1 yıkanabilir havluyu yeniden kullanmak için 2,6 litre su harcarsınız, yani 0,9 litre su tasarrufu yaparsınız.

●  1 rulo kağıt havlu 36 adet eco havluya denktir. 36 adet eco havluyu birlikte yıkarsanız 1 bez için 1,14 litre su harcarsınız.

●  1 rulo kağıt havlu 14 adet pamuklu waffle havluya denktir. 14 adet pamuklu waffle havluyu birlikte yıkarsanız 1 havlu için 3 litre su harcarsınız.

Kağıt havluları beyazlatmak için klor ve dayanıklı olması amacıyla formaldehit kullanılır. Desenliler, boya ve kokulu olanlar kimyasal parfüm de içerir. Günde 1 yapraktan yılda 40 rulo kağıt havlu kullanırsanız yılda 440 litre suyu, ağaçları, kimyasalları, boyaları ve yapıştırıcıları çöplüklere göndermiş olursunuz. Bunlar ve kullanılan havludaki kirler suyu ve toprağı kirletir. Ayrıca metan gazı salınımına neden olur.

Diğer Yıkanabilir Ürünler

💧 1 adet makyaj temizleme pamuğu için 15 litre su kullanılır.

●  1 paket makyaj temizleme pamuğu 100 adet yıkanabilir makyaj temizleme pedine denktir. 100 adet yıkanabilir makyaj temizleme pedini birlikte yıkarsanız 1 ped için 0,41 litre harcarsınız .

●  Ortalama bir insanın günde 3 adet makyaj temizleme pamuğu kullandığını varsayarsak yılda 1.095 adet makyaj temizleme pamuğu, yani 16.425 litre su harcanmış olur. Firmalar bu talebi karşılayabilmek için gıda için kullanılabilecek arazileri pamuğa ayırırlar.

●   Ayrıca pedlerin üzerindeki kimyasallar, makyaj kalıntıları ve cilt döküntüleri hem hijyen hem de çevre açısından iyi değildir.

💧 1 adet kullan-at kahve filtresi için 2,6 litre su kullanılır.

●  1 adet yıkanabilir kahve filtresini ise 1 litre suda kaynatarak yeniden kullanabilirsiniz.

●  Ortalama bir insanın günde 2 bardak kahve içtiğini varsayarsak yılda 730 adet kağıt filtre, yani 1.890 litre su harcanmış olur. Ayrıca ağaçlar ve kimyasal atıklar çöpe atılır.

●  Kağıt filtrelerin üretiminde kimyasallar kullanılır. Bir kısım kimyasalın içtiğiniz kahveye de karışma ihtimali vardır.

💧 1 adet tek kullanımlık poşet çay için 0,6 litre su kullanılır.

●   1 adet çay kesesini 0,5 litre suda kaynatarak temizleyebilirsiniz.

●  Ortalama bir insanın günde 3 bardak çay içtiğini varsayarsak yılda 1.090 adet poşet çay, yani 657 litre su harcanmış olur.

●  Poşet çayların üretiminde kullanılan plastik malzeme ve yapıştırıcılar bardağınızda mikroplastiğe ve kimyasala; ambalajlarında kullanılan malzemeler de çevre kirliliğine sebep olur.

Sudan Fazlası Var

Tek başına su tasarrufu bile yeniden kullanılabilir ürünlerin oldukça iyi bir seçenek olduğunu gözler önüne seriyor. Yıkanabilir ürünlerin diğer çevresel faydalarını da işin içine kattığımızda fayda oranı çok daha yükseklere çıkıyor.

Yıkanabilir ürünler ağaçların kesilmesinden, uzun bir nakliye zincirinden ve çöp sahasından kaynaklanan önemli bir karbon ayak izini önler. Ayrıca tek kullanımlık ürünlerin sarılı olduğu geri dönüşmeyen plastik paketleme malzemelerinin de kullanımını azaltır.

Çevresel etkiler başlı başına açık bir örnek oluşturur ancak ekonomik kazançları da eklediğinizde yıkanabilir ürünler daha avantajlıdır.

Kaynak

· https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969722024329

· https://en.wikipedia.org/wiki/Tea_bag#:~:text=Tea%20bags%20are%20commonly%20made,of%20silk%20cotton%20or%20silk.

· https://www.bumpadum.com/blogs/news/tell-me-why-why-it-makes-sense-to-ditch-disposables-and-switch-to-cloth

· https://www.beanpoet.com/coffee-filter-types/

· https://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/mar/20/cost-cotton-water-challenged-india-world-water-day

· https://beewiseamsterdam.com/blogs/news/reusable-cotton-pads

·  https://adropintheoceanshop.com/blogs/blog/water-impact-paper-towels#:~:text=The%20water%20footprint%20of%20paper,that's%20a%20lot%20of%20water.

· https://ecoboo.net/blogs/green-clean/7-things-you-should-know-about-paper-towels#table-of-contents-6

·  https://www.youtube.com/watch?v=l0PnkwOsHkE

· https://www.arcelik.com.tr/camasir-makinesi/7100-m-camasir-makinesi